Anleggsgartner dyrker grønnsaker på taket

Anleggsgartner dyrker grønnsaker på taket

Hvis du har et flatt tak, hvorfor ikke utnytte dette til dyrking av mat? Anleggsgartner Sigurd Boasson begynte like godt å dyrke grønnsaker på taket av firmaets eget kontorbygg på Kokstad i Bergen.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Mattak.no

I sammenheng med pågående klimaendringer og stadig mer ugunstige forhold for landbruket, mener Boasson at det er nødvendig å se på nye dyrkningsmetoder. Ett av tiltakene kan være grønne tak, og hvorfor ikke starte med seg selv?

Våren 2018 hadde Svein Boasson AS et pilotprosjekt med grønnsaksdyrking i liten skala, og i år ble kjøkkenhagen utvidet. Nå er det 40 kvadratmeter med vekstbed, og i tillegg oppholdsarealer på 60 kvadratmeter som er dekket med ubehandlet kjerneved av furu. Plantekassene er i aluminium.

Vekt og vær

– Hovedutfordringene ligger i vektbegrensning og værforhold. Takkonstruksjonen må tåle lasten fra oppbygging og vekstmedium, i tillegg til nedbør, sier Boasson.

For å få til dette på sitt eget mattak, har de blant annet utviklet sin egen jordblanding, bestående av knust tegl, leca og kompost. Dette er en lett jord, som har vist seg velegnet for dyrking.

I sommer har de dyrket blant annet ulike salater, reddiker, grønnkål, poteter, spinat, squash og bondebønner.

Vekster som vokser på tak er mer utsatt for vær og vind, men til gjengjeld får de maks utbytte av solstrålene siden det vanligvis ikke er noe som skygger. Boasson dyrker både under åpen himmel og i plasttunnel.

Les også: Norges nordligste takhage?

Dyrker stadig mer i by

Mattaket er bygget som et visningstak for å vise hvilke muligheter som finnes med urban dyrking på tak.
– Vi ser en tydelig tendens til at urban dyrking kommer inn i bolig- og næringsprosjekter i by og bynære områder, og urbant landbruk er en økende trend, sier Boasson – og viser til at både Bergen og Oslo har fått ansatt sin egne Bybonde som skal fremme urbant landbruk gjennom kunnskapsformidling og inspirasjon.

Les også: Fra hard asfalt til spiselige planter i Vaterlandsparken