8 tips til drivhusdyrking

8 tips til drivhusdyrking

I Norge har vi kort sommer, og hageentusiaster har forlengst funnet drivhuslykken. Her er noen vekster som trives best under glasstak.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

  1. Tomater

Går det an å få nok tomater? Kanskje, men det er utrolig hvor mye tomater det går an å spise for en familie. Det du ikke spiser som snacks eller i salaten, kan du lage tomatsaus eller ketsjup av. Du sparer neppe penger sammenlignet med å kjøpe i butikken, men det er jo en artig hobby. Tomater er spesielt smart å dyrke i drivhus siden de fleste sorter er dårlig tilpasset utendørslivet i Norge.

  1. Agurk

De små agurkene du dyrker selv, smaker altså så utrolig mye bedre enn kjøpe-agurk. Agurk vokser fort og er egentlig ikke så vanskelig å dyrke, men liker dårlig å bli utsatt for kulde. Velg en type som er beskrevet som drivhusagurk, og som er resistent mot meldugg (soppsykdom).

  1. Basilikum

Den smakfulle krydderurten liker ikke trekk, og det kan derfor være vanskelig å lykkes med den utendørs. Og inne på kjøkkenbenken trives den heller ikke noe særlig. Løsningen er å plante den i en større potte i drivhuset. Et tips er å sette den i samme potte som tomater, de trives sammen.

  1. Vindruer

De fleste steder i landet er det vanskelig å få modne druer. Inne i et drivhus blir vekstsesongen litt forlenget. Skal du dyrke vindruer i drivhuset, bør du ha et bed der plantene kan settes rett i bakken. Etterhvert kan det være nødvendig å klippe vinrankene tilbake så den ikke tar helt overhånd og skygger for andre planter.

  1. Sommerblomster

Mang bruker drivhuset til forkultivering av blomster før de skal plantes ut i hagen. Og hvis du har overvintrede pelargonia, kan de stå i drivhuset om våren for å komme seg litt etter vinterlagringen. Når det blir varmt nok, cirka 1. juni, kan de settes ut, men det er altså greit med et lite våropphold i drivhuset for «pellisene».

  1. Middelhavsplanter

Har du også blitt fristet til å kjøpe en olivenplante, fiken eller kanskje et sitrontre? Og synes de er for dyre til å være «en-gangs-planter»? Typiske middelhavsplanter tåler ikke frost, og vil heller ikke stå i en mørk kjeller. Har du en vinterhage som er holdes frostfri (over 5 grader) hele vinteren, kan sitroner og oliven stå der.

  1. Fersken

Fersken er eksotisk så det holder, problemet er at de blomstrer så tidlig at insektene ikke er ute og flyr. Skal du dyrke fersken i Norge, bør de stå i drivhus, og du må hjelpe til med pollineringen med en pensel på blomstene. Ferskentreet tåler kulde midt på vinteren, men under blomstringen i april må det ikke bli minusgrader i drivhuset.

  1. Kaktus

Hvis du er plante og vant med ørken, da trives du heller dårlig i Norge. Kaktus og mange sukkulente (vannholdige) planter trives derfor godt under glasstaket i et drivhus. De bryr seg heller ikke om at det er varmt der. Kaktus er derfor perfekte planter i drivhus og vinterhager, men de tåler ikke frost eller temperaturer under 15 grader så de må være inne om vinteren. Det samme gjelder andre stueplanter.