Høydare under Oslo urban Week 2023

Sitteplasser, blomster og trær har erstattet biltrafikk i gata ved Grønland torg i Oslo.

 

Bylivsgata på Grønland ble årets høydepunkt

Publisert Sist oppdatert

OMA - Office for Metropolitan Archetecture - kåret i dag Bylivsgata på Grønland til årets desiderte høydepunkt. Prisutdelingen fant sted under deres store byutviklingskonferanse i Oslo. 

Toneangivende eiendomsaktører, byutviklere, entreprenører og advokatfirmaer står bak konferansen, som hvert år samler tusen deltakere på ulike lokasjoner sentralt i Oslo. 

– Jeg er veldig glad for at Bylivsgata Grønland har vunnet pris som årets høydepunkt! Bylivsgata Grønland er et fantastisk tiltak som viser hva vi kan gjøre med byen for når vi prioriterer mennesker fremfor biler og asfalt. Gate for gate skaper vi en bedre og grønnere by som er tryggere og mer tilgjengelig for alle, ikke minst barn, unge, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG) i en pressemelding. 

Grønn gate på Grønland

Bylivsgata Grønland er bygget som en aktivitetsgate i en tradisjonell bygate med torg, næringsliv, butikker og restauranter. Bylivsgatene utvikles med medvirkning fra beboere og næringsliv. Bylivsgata Grønland er et samarbeid mellom Bykuben og Bymiljøetaten.

– I Bylivsgata har vi jobbet for å omgjøre areal fra vei til en trivelig gate med gode, grønne oppholdssteder som legger til rette for lokalt eierskap der nabolaget kan delta i byutviklingen. Samtidig tar prosjektet hensyn til nødvendighetsfunksjoner som utrykning, HC-parkering og varelevering. Dette er et prosjekt der vi har fått prøve nye løsninger for å vise hva som er mulig. Så det er utrolig gøy at Bylivsgata på Grønland har fått pris for å ha skapt engasjement og byliv, sier Sarah Soon Malling, seksjonsleder i trafikkstyring og analyse i Bymiljøetaten.

Agaia

Bylivsgata Grønland åpnet offisielt i juni 2023 etter en prøveperiode året før. I stedet for biltrafikk er det nå sitteplasser, blomster og trær i gata ved Grønland torg. Årets bylivsprosjekt ble Badstue i skarp konkurranse med Kirsebærlunden lekeplass på Tøyen. Agaia har hatt både Bylivsgata Grønland og Kirsebærlunden lekeplass i oppdrag fra Bymiljøetaten. 

– Vi er stolte av å ha bygget to flotte prosjekter som er nominert i årets OMA Awards, melder landskaps- og anleggsgartnerentreprenøren  Agaia  i en pressemelding til Utemiljø.