Verdens første batteridrevne flishugger

Verdens første batteridrevne flishugger

Ved trefelling og beskjæring er det kjekt å kunne kappe kvist til flis på stedet. Men det er ikke så populært å bråke og forurense i tettbygde strøk. Nå får du kjøpt en kraftig flishugger drevet av batteri!

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Linddana

Fra før har vi hatt batteridrevne motorsager, kantklippere og ryddesager – nå er også flishuggeren blitt el-drevet. Det er den danske produsenten Linddana som nå introduserer en miljøvennlig el-flishugger med kraftig 96V Li-ion batteripakke.

Bråker mindre

Modellen heter TP175 Mobil E og har en sterk elmotor med ekstra moment. Den slipper verken ut CO2 eller NOx, og har et lydnivå som er markant lavere enn en bensin-/dieselmotor.

Lithium-ion teknologiens utvikling betyr at batteridrevne maskiner nå kan matche de motordrevne i kraft og ytelse. Den nye elektriske flishuggeren klarer en trediameter på 175 mm og produserer opp til 6 m3 flis i timen.

Fra og med 1. januar har det også vært nye EU-regler om at dieselmotorer over 35 HK enten ha partikkelfilter eller erstattes av motorer på under 25 HK. Så dersom du fortsatt ønsker å hugge flis, er du nødt til å gjøre noen grep.

Les også: Er batteri blitt bedre enn bensin?

Lang driftstid

Den nye flishuggerens 96 volt LMC-elmotor yter 30 HK og har med et moment på 85 Nm et solid kraftoverskudd. Lithium-ion batteripakkens kapasitet på 150 Ah sikrer cirka 2 timers kontinuerlig jobbing med roterende valser – og opp til 4 timer hvis det samtidig lades med kabel fra et 230 eller 380 volt stikk. Det er 5 års garanti på batteriene.
El-maskinen er en skivehugger med TP Opticut-systemet som har to kniver og 60 cm rotorskive. På grund av elmotoren er støynivået begrenset – kostnadene til drift og vedlikehold er lave – og det er som nevnt ingen forurensende utslipp.

Med denne kraftige batteripakken, kan flishuggeren jobbe kontinuerlig i 2 timer.
Med denne kraftige batteripakken, kan flishuggeren jobbe kontinuerlig i 2 timer.

Kompakt og lett å transportere

TP 175 Mobil E veier under 750 kg og kan derfor transporteres med vanlig førerkort klasse B. Med det høydejusterbare utkastrøret og den foldbare trakten er flishuggeren kompakt under både transport og oppbevaring.
TP flishuggere importeres og selges av Faunus Maskiner AS.