Slik kan tujahekken klippes pen

Slik kan tujahekken klippes pen

Venter du for lenge med å beskjære tujahekken kan du like godt sage den ned og plante en ny. Men hvis du er flink til å beskjære jevnlig, kan tujahekken bli riktig så pen.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Uansett hvor mange trendforskere som spår at tujaens gullalder er forbi: Tuja er og blir blant de mest populære hageplantene i Norge.

Marit Sagen

Leder for Hagemessen på Lillestrøm, Marit Sagen, mener det er gode grunner til det:
– «Ingen» vil ha tuja, men når det kommer til hva vi skal plante som hekk, blir det likevel ofte tuja. Årsaken til at tuja er så mye brukt, er fordi den funker. Den er vintergrønn, den vokser fort og den er hardfør. Det er vanskelig å mislykkes med tuja. Og så er den billig, sier hun.

Forskjellen på pen og stygg hekk

Det er dessuten stor forskjell på en velstelt tujahekk og en tujahekk som eieren åpenbart ikke har brukt fem minutter på å stelle siden planting. En tett og velfrisert tujahekk kan være en pryd for nabolaget, mens en ujevn, glissen og stedvis brun hekk ikke akkurat løfter inntrykket av hagen.

Her er triksene for å få en pen tujahekk:

1. IKKE VÆR FOR GJERRIG NÅR DU KJØPER PLANTER
Kjøp mange nok planter til at du kan plante så tett at det faktisk blir en tett hekk, ikke bare en glissen rad med planter. Planteavstand for tuja i hekk er 0,5-1 meter, men mange planter med et par meter mellom hver og håper dette skal bli tett. Det vil ikke skje.

2. IKKE VELG DEN ALLER BILLIGSTE TUJASORTEN
Bestselger-tujaen heter Thuja Brabant. Den vokser fort og er veldig billig. Men den blir ikke pen. Kjøp heller Thuja Smaragd, som er en tujasort som er mye penere i veksten.

3. HUSK Å VANNE GODT DEN FØRSTE TIDEN FREM TIL HEKKEN ER GODT ETABLERT.
Veldig mange tujahekker blir brune og stygge allerede første året fordi det ikke er vannet godt nok. Det er en god idé å legge ned en svetteslange med automatisk vanning ved en nyplantet hekk.

4. BESKJÆR HEKKEN I TIDE
Dette er en veldig vanlig tujatabbe, og det aller viktigste rådet for å få en fin tujahekk. Folk som kjøper en tujahekk gjør det ofte fordi de er arbeidssky og ikke har lyst til å bruke mye tid på hagearbeid. De tenker at det er mye jobb med et plankegjerde, fordi det må males. Men det er mye mer jobb med en tujahekk enn et gjerde!

Før og etter: Til venstre ser du tujahekken før gartneren har klippet den. Til høyre ferdig klippet på sidene, men ikke på toppen. Gartner Dagfinn Ødegård i Grønt Grep AS i aksjon.

For å få en tett, grønn vegg, må du også begynne å beskjære på sidene med en gang etter planting. For å unngå at hekken blir alt for bred og vid, beskjær yttersidene 1-2 ganger hver sesong.
Husk å klippe toppen

Toppen skal ikke klippes før hekken har nådd ønsket høyde. Hvor høyt det er, er opp til deg, men husk at mange sorter tuja fra naturens side kan bli minst 5-10 meter høye. Selv om du ønsker at hekken skal skjerme for innsyn, vil du vel ikke at den skal gjøre om hagen din til et sted med konstant skygge?

Les også: Triksene som holder rådyr unna plantene

Når tujahekken har nådd den høyden du ønsker at den skal ha, må du beskjære toppen jevnlig. Kjersti Bergerud demonstrerer her en elektrisk hekktrimmer fra Stihl, som har et praktisk tohåndsgrep.

En konsekvens av at mange venter alt for lenge før de beskjærer tujahekken, er at mange av hekkene vokser seg høyere og bredere enn både eier og nabo ønsker. Og det finnes dessverre ingen god måte å få en seks meter høy tujahekk til å bli tre meter høy. Kutter du tuja og andre vintergrønne planter tilbake til hard ved, klarer de nemlig ikke å bryte nye skudd. Mange har erfart at det å sage toppen av tujahekken ikke gjorde den penere, men de sto igjen med en brun, stygg hekk.

Sørg for å få rene kutt, da skader du planten minst mulig ved beskjæring.

– Er hekken blitt for høy, er det bare å sage den ned og plante ny, sier Dagfinn Ødegård som er gartner i firmaet Grønt Grep AS.

Det er nemlig stor forskjell på vintergrønne og løvfellende hekker når det kommer til beskjæring. For mens en løvfellende hekk kan beskjæres kraftig, gjerne nesten ned til roten, må en vintergrønn hekk stort sett få beholde den formen den har fått.

Vent til telen er gått

For at hekken skal holde seg fin og tett, er det viktig at du beskjærer jevnlig, både på toppen og sidene.

Vintergrønne planter skal ikke klippes mens det er tele i jorda, så vent til litt utpå våren før du klipper første gang. Deretter kan du klippe en gang til, i august-september.

Denne tujahekken ble tørkeskadd etter den iskalde våren i 2013. Hvis dette skjer kan ikke hekken reddes, den er å anse som ødelagt. Ved å vanne tidlig på våren kan du unngå dette.

Vi fikk Dagfinn Ødegård og hans gartnerkollega Kjersti Bergerud til å klippe en tujahekk for oss slik at vi fikk se hvordan en ferdig beskåret hekk skal se ut.

– Når du beskjærer en hekk er det viktig at du lar toppen være litt smalere enn det nederste på hekken. Dette er fordi det skal komme lys til hele planten, og for å hindre snøbrekk om vinteren. Hvis det ikke kommer lys til de nederste greinene vil den bli brun og glissen nederst, forklarer Kjersti Bergerud.