Ny generasjon 8-tonns gravemaskin til Toten

Ny generasjon 8-tonns gravemaskin til Toten

Toten Graveservice har nylig fått levert en av Europas første Hitachi ZX85US-6. Det er maskinfører Svein Olav Moa Odden som har fått gleden av å kjøre den nye maskinen, som ble levert i slutten av mai.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Nasta AS

Gravemaskinen gikk rett i arbeid med oppsett av støttemur og planering av en smal gårdsplass i Holmenkollen.

Klikk på videoen under for å se maskinen i aksjon.

– Det er trange forhold her, og det er vel ikke mer enn drøye 10 centimeter klaring fra husveggen. Da er det supert at korthekkeren er enkel å manøvrere. Gode spaker gjør også at jeg føler at jeg har full kontroll! Til å være en korthekk er hytta komfortabel og romslig. Og så er det alltid gøy med splitter ny maskin, sier Odden.

Bestselger

Åtte-tonns gravemaskiner er populære i Norge, og Hitachi sin ZX85US-5 har vært bestselgeren til Nasta AS de siste årene. Den nye 6-serien av 8-tonnerne ble vist for første gang på Hitachi sin stand på Bauma i april 2019 – men da i USB versjon. Den norske favoritten, US-versjonen (ultra-short, og uten «kongebolt»), ble lansert av Nasta på MEFA i Stavanger for en måned siden.

– En velfungerende og populær bestselger i det norske 8-tonns markedet som vil stå enda sterkere med de siste nyutviklede detaljene på plass, uttalte salgssjef Lars Engmark etter messedagene.

Kjøpte gravemaskin på impuls

Men lenge før dette hadde Anders Østvold, daglig leder i Toten Graveservice, tegnet seg for en Hitachi ZX85US-6. Entreprenøren fra Toten har totalt 6 ansatte, og to Hitachi fra tidligere. Bedriften startet enkeltmannsforetak i 2015, og ble aksjeselskap i 2017.

– Vi valgte Hitachi første gang da Helge Myrhaug stilte opp i romjulen i 2016 for å fortelle om Hitachi ZX85US-5. Da vi både likte iveren til Nasta-selgeren og fikk tro på maskinen, så bestemte vi oss for å kjøpe den der og da! Og da vi tok den i bruk fikk vi bekreftet at maskinen både var innovativ og god å kjøre, sier Anders.
– Vi er veldig positive til Nasta, og serviceinnstillingen deres gir oss alltid gode opplevelser. Vi liker også maskinovervåkingssystemet. Det fungerer utmerket, ikke minst fordi Nasta er dyktige til å følge opp, og varsler oss med telefon om det skulle dukke opp alvorlige feilkoder i loggen deres. Vi vil nok fortsette å handle Hitachi så lenge vi er fornøyd med servicen, avslutter han.

Hitachi ZX85US-6.

Bedre partikkelfilter

Hitachi ZX85US-6 gir høy ytelse, stabilitet og komfort og maskinen er enkel å vedlikeholde. Den har en ny Euro 5-kompatibel motor som er utstyrt med EGR (for å redusere NOx-utslippene) og med dieselpartikkelfilter (for å redusere partikkelutslippene).

Maskinfører Svein Olav Moa Odden har dårlig erfaring med partikkelfiltre fra andre merker, og var derfor skeptisk til dette. Men han ble positivt overrasket.

– Det er veldig positivt at man faktisk ikke trenger å ta hensyn til brenningen på noen som helst måte når en kjører Hitachi, sier Svein Olav.

Dette kan også maskinselger Helge Myrhaug bekrefte:
– Brenning av filteret foregår nærmest uten at du som fører registrerer det. Du kan fortsette å jobbe som før, og du trenger ikke å stoppe arbeidet for å brenne. Du kan til og med skru av motoren under brenning, uten å risikere ødeleggelser – (opp til tre ganger før maskinen går i nødmodus vel og merke).

Lavere driftskostnader
Common rail-systemet bidrar til optimal drift av den kraftige nye motoren på 42,4 kW. Motoren harmonerer med det velkjente hydraulikksystemet fra Hitachi, som ikke bare reduserer utslippene, men også gir bedre drivstofføkonomi og lavere driftskostnader.

– Maskinen kan du enkelt sette til å koble seg ut etter x-antall minutter med tomgangskjøring, noe som vil bidra til å redusere drivstofforbruket betydelig, påpeker Myrhaug.