– Mye juks i utomhusbransjen

– Mye juks i utomhusbransjen

– Utomhusbransjen er trolig den bransjen der det «jukses» mest. Mange tror at det er en enkel jobb å plante en busk eller legge en stein, men uten nødvendig kunnskap blir resultatet ofte dårlig, sier anleggsgartnermester Tore Rafoss.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Den erfarne anleggsgartnermesteren og innehaveren av firmaet Tore Rafoss AS i Skiptvet har sett mange eksempler på hva som kan skje når firmaer uten fagkunnskap om anleggsgartnerfaget, prøver å «leke anleggsgartnere».

– Jeg ble kontaktet av en som hadde fått plantet en rhododendron som ikke hadde vokst i det hele tatt siden planting. Det viste seg at den bare var satt rett ned i leira, og sto og sturet. Firmaet som hadde gjort plantejobben, visste åpenbart ikke at en rhododendron trenger å stå i porøs torvjord for å trives, sier Rafoss, som også sitter i prøvenemnda for anleggsgartnerfaget.

LES OGSÅ: Ny anleggsgartnerutdanning i Oslo og Bergen

Mur raste ut i veien

Natursteinsmurer som blir ødelagt eller i verste fall ramler ned, er andre gjengangere på dårlig «anleggsgartnerarbeid» – altså utomhusarbeid som ikke er utført etter den standard som gjelder i anleggsgartnerfaget.

Her kan du lese om fagprøven i anleggsgartnerfaget.

– Jeg var nylig på en forsikringsjobb der det var en granittmur på 4 høyder som hadde ramlet ned et år etter at den var satt. Den gikk i bakken med et brak en natt, rett ut i en vei, forteller Rafoss.

Her på Grefsen stasjon blir utomhusarbeidene laget av Tore Rafoss AS ved anleggsgartnermester Tore Rafoss.

«Problemet» med murer er ofte at kunden ønsker at det skal stå en hekk på toppen av muren. I stedet for å grave vekk tilstrekkelig med masser, legge nok drenering/pukk og bruke geonett, blir det lagt jord rett bak muren. Da har den som lager muren åpenbart ikke nok kunnskap om hvilken sprengkraft som er i planterøtter og tele i fuktig jord. Selv en tilsynelatende solid mur kan kollapse hvis grunnarbeidet i bakkant ikke er gjort riktig.

Betaler mye for dårlig utført jobb

Det er heller ikke alltid at det er prisen kunden betaler, som er avgjørende for om resultatet blir bra, ifølge den erfarne anleggsgartnermesteren.

– Det som overrasker meg mange ganger, er at kunden har betalt masse penger for et utomhusanlegg der det er gjort en dårlig jobb. Ved å velge et seriøst firma kunne de ha fått et mye bedre resultat, kanskje uten å betale mer.

«Skrekkeksempler» på dårlig arbeid er for eksempel brostein lagt med gjennomgående fuger i alle retninger (ikke forband), eller granittmurer som er lagt kant i kant i hjørner uten å bli hugget til. Hvis du ikke har lært dette på skole og som lærling, er det ikke så lett å vite at dette er feil.

– Kundene vet ofte veldig lite om hva de kan kreve og hvordan et bra sluttresultat skal se ut, det er et problem for oss som driver seriøst i bransjen, sier Rafoss.

LES OGSÅ: Manpower: Norge trenger flere håndverkere