Hydrogen-graveren skal i produksjon
Hyudai Construction Equipment viste frem prototype på hydrogendrevet hjulgraver på Bauma-messen nylig. Prototypemaskinen er laget i Ulsan i Sør-Korea. (Foto: Hyundai Construction Equipment).

Hydrogen-graveren skal i produksjon

Hyundai er bekymret for at hydrogen blir glemt siden utviklingen på batterielektriske biler er kommet så langt, skriver tungt.no. Nå skal hydrogendrevne anleggsmaskiner i produksjon selv om løsningen er tre til fem år unna.

Spesialdivisjonen Hyundai Mobis står for brenselsteknologien, her som i de hydrogendrevne personbilene.

Flaskehalsene

De største flaskehalsene er ifølge tungt.no sikkerhet, regulering/lovgivining, fylling og utbygging av fyllestasjoner – eller mangelen på sådanne. Ser man bort i fra utfordringen med å produsere hydrogenet – som er en reel utfordring både ift energibruk og CO2-utslipp – så vil en slik maskin slippe ut kun vanndamp.

Utviklingen har foregått fra 2020 da Hyundai Construction Equipment ble enige med Hyundai Motors og med spesialdivisjonen Hyundai Mobis. Det skal føre til hydrogendrevne gaffeltucker og medieum/store gravemaskiner de neste årene.

Produksjef for Hyundai Construction Europe, Gert Peeters, sier til tungt.no at han er bekymret for at hydrogen blir glemt siden utviklingen på batterielektriske biler er kommet så langt. Han har stor tro på hydrogen fremover.

– Vi tror at hydrogen-drevne kjøretøy vil være mer kostnadseffektive enn batterielektriske og dieseldrevne kjøretøy i fremtiden.