HELT PÅ JORDET!

HELT PÅ JORDET!

– Kravet om å kutte ut diesel kommer for tidlig og henger ikke på greip, mener entreprenør Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus.  

Tekst: Eva Holte Foto: Randi Sørum

Lothepus refererer til at Oslo kommune og flere andre krever at bygg- og anleggsplasser være fossilfrie, det vil si at maskiner og kjøretøy skal gå på biodiesel.  

For tidlig med biodiesel 
– Biodiesel er ikke godt nok utviklet ennå, sier entreprenøren, campingeieren, realitystjernen, tv-kjendisen og sangeren Leif Einar «Lothepus» Lothe.   

Nasjonalt krav om fossilfritt gjelder fra 2025. Fra det året av holder det ikke lenger for Oslo kommune at maskiner og kjøretøy er fossilfrie, da skal de være utslippsfrie, det vil si gå på strøm.   – 

Strømkravet er helt på jordet 
Lothepus synes også kravene om el-kjøretøy og el-maskiner er «helt på jordet»:   – Mange ønsker allerede at alt skal gå på strøm. Men vi har ikke nok ladestasjoner, iallfall ikke her ute i distriktene. Resultatet er at el-maskinene går på diesel uansett, sier han oppgitt.  

Flere i anleggsbransjen er enige med ham selv om de understreker at de gjerne vil være med på å stoppe CO2-utslippene.  Lothepus har ved tidligere anledninger stått frem i media og klaget over at innkjøp av el-maskiner koster skjorta.  

La noen andre ta regningen 
Julie Brodtkorb, direktør i Maskingrossistenes forbund, synes byggherrene skal ta regningen. Eller hvorfor ikke kommunen selv som fremsetter kravet? foreslår en av anleggsgartnerne som deltar i Utemiljø-debatten. 

Les mer i neste nummer av Utemiljø.