Gi sommerplantene et forsprang!

Gi sommerplantene et forsprang!

Tekst: Eva Alnes Holte

Finnes det noe herligere enn grønne spirer som gror så det knaker i vinduskarmen? (Foto: Liv Derås Bjørnstad)

Noen planter krever mye lengre vekstsesong enn det korte sommerhalvåret vi har her hjemme. Da gjelder det å la de få et forsprang i vinduskarmen.

Forspranget heter førkultivering. For å dyrke frem lubne grønne småplanter er det en del ting som må stemme. Gartner og pedagog Liv Derås Bjørnstad gir oss tipsene vi trenger.

Lys

– Riktig mengde lys og vann er det det viktigste. Hvis du ikke kan supplere med ekstra lys vil ikke spirene dukke opp før i april. Først da er det nok lys i vinduskarmen din enten  den er øst-, vest-  eller sørvendt.

Vann

Småplanter som blir gule har ofte fått for mye vann mens plantene blir mørkegrønne av tørre forhold. Mengden næring i jorda påvirker også bladfargen. Kvalitetsjord bør ha balansert næring.

Temperatur

–  I et sørvendt vindu kan det bli for varmt. Mal surmelk på vinduene med en malingsrulle for å senke temperaturen til under 30. Så fort surmelka er tørr er den helt luktfri og det ser faktisk ganske pent ut.

God jord

God jord er også helt nødvendig. Bjørnstad anbefaler en karsetest hvis du er usikker på om jorda du har er bra nok:

– Fyll et glass med en tredjedel fuktig jord og ca. 100-300 karsefrø. Glasset skal ha lokk og være helt tett. Etter et par dager skal det være fine grønne spirer. Hvis det er mange gule spirer og frø som ikke har spirt, er det trolig mye spirehemmende stoffer og den egner seg ikke for småplanter.

Gartner og pedagog Liv Derås Bjørnstad. (Foto: Privat)

Førkultivering steg for steg av Liv Derås Bjørnstad

Slik gjør du:

  • Fyll kvalitetsjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord. Kakk pottene et par ganger mot bordet og etterfyll om den synker mye sammen.
  • Vann jorden før såing så sliper du at frøene flytter på seg når du vanner. Jorda skal være fuktig, ikke klissvåt.
  • Så frøene. Om du bresår skal det være ca. 1 cm mellom frøene.
  • Dekk frøene med jord. De fleste frø dekkes med 0,5 – 1 cm jord. Obs! Noen frø trenger lys for å spire og skal ikke dekkes.
  • Legg plast over pottene.
  • Sett pottene på et varmt sted. Ca 20 – 25 er stort sett optimalt, men hvis frøene ikke spirer kan de ha helt andre krav til temperatur. Salat spirer for eksempel dårlig i temperaturer over 20.
  • Fjern plasten så fort det første frøet spirer.
  • Flytt pottene til et lyst og gjerne kjøligere sted. 18 passer mange vekster.
  • Være nøye med å holde jorda fuktig helt til alle levedyktige frø har spirt og dermed også laget røtter.

Liv Derås Bjørnstad har blant annet jobbet som nyttevekstgartner, formidler og pedagog hos Geitmyra matkultursenter for barn, med oppal og andelslandbruk hos De Haes Gartneri og med mikrogrønt, andelslandbruk og skolehager hos Ureist. For tiden dyrker hun kun i liten skala med barna i Solsikken steinerbarnehage og skriver om dyrking på si.