Fra hard asfalt til spiselige planter i Vaterlandsparken

Fra hard asfalt til spiselige planter i Vaterlandsparken

Takket være lokale ungdommer på jobb, er Vaterlandsparken i sommer blitt en grønn oase midt i asfaltjungelen.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Rett bak Oslo Plaza ligger Vaterlandsparken, som folk som regel bare haster gjennom på vei til og fra jobb. Men ikke i sommer! Da har nemlig et knippe ungdommer, godt hjulpet av foreningen Hagecrew, dyrket spiselige vekster i fleng.

Hagecrew jobber for å lære barn og ungdom å dyrke sin egen mat.

Sommer på Vaterland

Prosjektet «Sommer på Vaterland» er et samarbeid mellom Bymiljøetaten, bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka og Hagecrew. I juni ble det tilkjørt 10 kubikkmeter med matjord, som skulle fylles i store plantekasser.

Det meste av jobben ble gjort av ungdommene som hadde sommerjobb, men de fikk også uventet hjelp fra andre.

– Ungdommene jobbet som helter med å sjaue jord. Og mens vi holdt på strømmet folk fra hele nabolaget til for å tilby seg å hjelpe. Det har også vært noe av målet med prosjektet – nemlig det å involvere hele lokalsamfunnet, forteller Mathias Storm Michelsen i Hagecrew.

Squash-høsten har vært kjempegod i sommer for Chadia Talhioui og Mathias Storm Michelsen i Hagecrew.

Og etter at jorda var på plass, ble det plantet ulike spiselige vekster – blant annet jordbær, tomater, mais, salat, chili, urter og squash. Spesielt squashen har vokst utrolig bra i sommer og blitt kjempestor.

Historisk henger landbruk og Vaterland godt sammen – det var nemlig hit bøndene kom til byen for å selge produktene sine.

Les også: Gjengrodd gartneri er blitt økologisk kjøkkenhage

Spiser blomster

Blomstene som dyrkes der kan også spises, og Mathias Storm Michelsen i Hagecrew napper gjerne et kronblad av tagetes-en og putter i munnen.

Poenget er å lære barn og unge hvordan de kan dyrke sin egen mat, forteller Mathias Storm Michelsen, som var med og startet Hagecrew. Dette er en ideell barne- og ungdomsforening med formål om å bringe urban dyrking til den oppvoksende generasjonen.

I hele sommer har det vært gratis sveler å få i Vaterlandsparken, laget av ungdommer med sommerjobb.

I sommer har 100 ungdommer hatt sommerjobb på de ulike prosjektene til Hagecrew, som er utplassert i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Bjerke og St. Hanshaugen.

Oslos lengste langbord

Sommer på Vaterland avslutter prosjektet 5. september 
med et gedigent langbord der de spiser opp avlingen de har produsert i sommer, sammen med overskuddsmat fra butikker.

Alt løvet fra trærne i parken brukes til næring for meitemarken – og plantene.

– Vårt mål er først og fremst å lære folk å dyrke selv. I sommer har 100 ungdommer lært at det ikke er så vanskelig å dyrke mat du kan spise selv. Uansett hva de velger å studere, jobbe med eller skape, så har de det i den mentale verktøykassen. Da kan det skje store ting, mener Mathias Storm Michelsen.

Han har fått mange gode tilbakemeldinger, og mange som bor og jobber i området har begynt å bruke parken daglig. Rett og slett et vellykket prosjekt for å skape mer byliv!

Er det best med kjærlighet uten penger, eller penger uten kjærlighet, undrer Chadia Talhioui? Du kan stemme ved å legge sigarettsneipen i riktig hull – en kreativ løsning på sneipe-problemet i parken.