Finansministeren stakk fingeren i jorda

Finansministeren stakk fingeren i jorda

– Dette er jo som å komme inn i et fremtidslaboratorium, sa en tydelig imponert finansminister Jan Tore Sanner etter å ha hørt seriegründer Tore D. Carlsen snakke på inn- og utpust om JORD i en times tid.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

På plassen bak lokalene til Utemiljøcenteret på Mysen, ligger store hauger med kompost på vei fra å være hageavfall til å bli jord. Som Utemiljø tidligere har skrevet om, jobber eieren Tore D. Carlsen med å skape en jordrevolusjon i hele Norge med konseptet NorgesJord.

Pengemann med grønne fingre

Finansminister Jan Tore Sanner er på mange bedriftsbesøk i løpet av året, men besøket i jordfabrikken vil han nok huske ekstra godt. For hvor ofte er det en heltidspolitiker får anledning til bokstavelig talt å stikke fingeren i jorda?

En engasjert jordgründer Tore D. Carlsen og en interessert finansminister Jan Tore Sanner.

– Jeg har kompostbinge hjemme, men den lukter ikke så godt som denne komposten, sier Sanner, som ifølge partikollega og stortingsrepresentant for Østfold Ingjerd Schou har grønne fingre.

– Min oldefar bodde på Mysen. Jeg husker at jeg som barn var på besøk i hagen hans og plukket epler, forteller finansministeren.

Mysen var derfor ikke et ukjent område, men akkurat en jordfabrikk var en ny opplevelse. Bedriftsbesøket startet med en omvisning i jordhaugene, etter at stilige spasersko ble erstattet med gode gummistøvler, og Tore D. Carlsen ledet an.

LES OGSÅ: Oslo-ordføreren vil ha trær i alle gatene

Røyk, men ikke brann

Det røyk godt fra haugene av kompost, men teknisk sjef Erik Halstvedt beroliget med at det ikke var brann, denne gangen. For noen uker siden oppsto det brann i jordfabrikken, men problemet er nå tatt hånd om.

– Komposten kan selvantenne når temperaturen går over 80 grader. Vi måler temperaturen jevnlig, for å forebygge at det skjer, sier Halstvedt.

Gravemaskinene flytter også kontinuerlig på jordhaugene, slik at såkalte «hot spots» ikke blir liggende å ulme.

Med denne «kjeppen» kan teknisk sjef Erik Halstvedt sjekke temperaturen i jordhaugene.

Etter at komposten har gått ferdig, mikses den sammen med andre ingredienser til en av Carlsens 25 jordprodukter basert på hemmelige resepter.

Og da kommer vi til det som kanskje er mest interessant for en finansminister: Penger. Flere av jordproduktene fra NorgesJord er spesielt utviklet med tanke på å håndtere overvann i byene. Og mindre oversvømmelser = mindre utbetalinger fra forsikringsselskaper, og tap for bedrifter og gårdeiere.

Carlsen har nylig levert «designerjord» til Bygdøy allé i Oslo, i forbindelse med at det er plantet nye kastanjer. Denne jordblandingen inneholder blant annet biokull, og er spesiallaget med tanke på å håndtere overvann fra fortau og tak, i tillegg til å gi de nye trærne best mulig vekstforhold.

LES OGSÅ: 10 nye kastanjetrær på plass i Bygdøy allé

Fremtidens grønne byer

– Våre jordprodukter og grøntsektoren forøvrig sitter på løsningene for fremtidens grønne byer, sier Carlsen.

Han hadde også invitert Tørres Rasmussen fra Bymiljøetaten i Oslo kommune, som fortalte om erfaringer fra Stockholm med å bruke grønne løsninger for lokal overvannsdisponering.

– Gatenormalen for norske byer følger ofte retningslinjene fra Statens vegvesen. Men i en tettbygd by trengs andre løsninger, sier Rasmussen.

Etter «skoletimen» med Tore D. Carlsen og Tørres Rasmussen fra Bymiljøetaten i Oslo, vet finansminister Jan Tore Sanner i hvert fall at jord ikke bare er jord!

Hele delegasjonen samlet utenfor Utemiljøcenteret på Mysen. Fra venstre: Øivind Tønnes Reymert (Indre Østfold KrF), Arild Sørlie (LOG), Thor Hals (Indre Østfold Høyre), finansminister Jan Tore Sanner (H), Tore D. Carlsen (Maskin og Utemiljø AS), Tønnes Rasmussen (Bymiljøetaten Oslo kommune), Jan Vidar Krugerud (Maskin og Utemiljø AS), Erik Halstvedt (NorgesJord) og stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H).