Få det fint på verandaen!

Få det fint på verandaen!

Tekst: Eva Alnes Holte.

Sofakroken hos interiørarkitekten er med arvede møbler og rammemadrasser med vannavstøtende trekk. Hun har satt på stolpesko og malt dem med Bengalack. (Foto: Privat)

– Planlegg utesesongen nå så kan du både ha det sosialt og la humla suse i sommer!

Oppfordringen kommer fra interiørarkitekt og forfatter Taran Grønli.

– Jeg går ut ifra at utesesongen dette året planlegges med «sosialt» som nøkkelord. Vi drømmer om å fylle opp hage, verandaer og terrasser med venner og familie.

Nå kommer lyset

Det er enda er noen måneder igjen med ventetid før vi kan sette oss ut på verandaen, balkongen, terrassen eller i hagen. Likevel kan vi med fordel starte planleggingen nå, mener Grønlie:

– For nå kommer lyset. Med lyset kan vi endelig våkne opp av vår vinterdvale.

Hva skal du bruke uteplassen til?

Hvordan du innreder uterommet ditt avhenger av hva du vil bruke det til:

– Skal du invitere gjester, nyte alenetid i solen, dyrke grønnsaker eller spiselige blomster. Eller kanskje du skal pusse opp og reparere noen gamle møbler du har? Planleggingen av uterommet må skje på samme måte som arealet vi har innendørs. Det viktigste er å kartlegge hva dine behov er for uteplassen din.

Taran Grønlie slår også et slag for gjenbruk og bærekraft.

– Kjøp brukt!

– Målet ditt bør være at du lager et personlig uterom, akkurat til ditt formål, kun med brukte møbler, redskaper og detaljer. For aldri har verden vært omgitt av et større antall ubrukelige produkter enn i våre dager. Trenger virkelig verden flere produkter? Absolutt ikke. Derfor må vi kjøpe brukt og reparere det vi allerede har. Når behovet for forandring roper inne i oss, får vi bytte oss imellom, kjøpe brukt, eller finne frem symaskin, sag og malingskost, sier hun.

 

Uterommet må planlegges på lik linje med rommene inne, sier interiørarkitekt og forfatter Taran Grønlie. (Foto: Privat)

Slipper å ta inn sofaen

Selv har hun laget sofakrok ute på verandaen med arvede møbler. Sofaen på verandaen er to arvede rammemadrasser. Hun har satt på stolpesko og malt dem med Bengalack.

– Dette gjør at sofaen kan stå ute hele året.

Trekket til madrassene er sydd av møbeltapetserer, i et vannavstøtende tekstil. Gyngestolen er arvet, en flott gyngestol i heltre furu. Denne har jeg malt med Drygolin utendørsmaling. Putene er hjemmesydde og hentet fra soverommene rundt omkring i huset.

Kornblomster og blomkarse

– Denne løsningen gir min uteplass helt personlige preg og jeg er helt fri for møbler laget av styggedommen plast, sier hun.

I mai skal hun så kornblomster og blomkarse i blomsterkasser kjøpt på finn.no:

– Dette er vakre blomster, som i tillegg kan spises! Genialt om du spør meg!

Blomstene er også dekorative i salater og på middagstallerkenene hun skal serverer vennene sine.

Høre humla suse

– Etter middagen skal vi kryper opp i min hjemmelagede sofa av rammemadrasser og bare nyter den lyse sommerkvelden og høre humla suse.

Taran Grønlie lanserer i disse dager boken «De jævla putene» som ber deg gi blaffen i trendene. – Gjennom mine år som interiørarkitekt har jeg møtt altfor mange, som uten å vite det, sliter med å finne trivsel og ro i hjemmet sitt. Dette ønsker jeg å gjøre noe med med boken min, sier hun.