Denne hekken tar det 8 uker å klippe!

Denne hekken tar det 8 uker å klippe!

«Jeg går ut og klipper hekken, tilbake om et par måneder…» Sjefsgartner Dan Bull ved Powis Castle i Wales har ansvar for å klippe Storbritannias største hekk.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Great Big Story

Da den gedigne barlindhekken ble plantet for 400 år siden, hadde de neppe sett for seg hvor enormt stor den skulle bli med tiden. På det høyeste er den 14 meter høy.

Han har litt å pusle med, sjefsgartner Dan Bull.

Sjefsgartner Dan Bull har i 12 år hatt ansvar for den årlige oppgaven med å klippe hekken. Han starter på sensommeren og bruker minst 8 uker på å bli ferdig.

Men når han er ferdig er hekken et spektakulært syn i noen måneder – før den må klippes på nytt.

Mote fra Viktoria-tiden

De første årene ble ikke hekken klippet, men på 1800-tallet endret moten seg og slottets eier ønsket seg velfriserte hekker. Denne stilen er den som fortsatt følges i hele hagen som er en del av National Trust.

Den uvalig store hekken krever uvanlig utstyr når den skal klippes.

– Den store barlind-hekken er omtrent 8000 kvadratmeter, og i tillegg har vi rundt 7000 kvadratmeter buksbomhekker som må klippes, sier gartner Bull til nett-TV-kanalen Great Big Story.

SE DEN SVÆRT INTERESSANTE VIDEOEN HER!

Han bruker i dag en lift, samt elektriske og bensindrevne hekksakser for å få klippet hekken. I «gamle dager» tok jobben vesentlig lengre tid. De brukte håndsakser og klatret opp på hekken med stiger, ikke akkurat i tråd med dagens HMS-krav. Den gang tok det 10 mann fire måneder å bli ferdige med klippingen.

Sjefsgartneren har heldigvis ikke høydeskrekk.
– Jeg nyter dagen og utsikten over hagen mens jeg klipper hekken, forteller han til Great Big Story.

Les også: Slik kan tujahekken klippes pen

De eldste delene av buksbom-hekken ble plantet for 400 år siden. Det er mulig det vi ser på bildet her er litt yngre.

Ligger i Wales

Vil du besøke Powis Castle and Garden og se hekken med egne øyne, er det bare å dra til Welspool i Wales, det ligger 1,5 time kjøring sør for Liverpool. Hageanlegget er åpent hele året.